dividen

Agihan pendapatan (dividen) ASB: Tarikh agihan pendapatan & bonus bagi tahun 2023

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) adalah sebuah anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB). Ia ditubuhkan pada 22 Mei 1979 sebagai syarikat pengurusan unit amanah di bawah PNB.

Antara produk utama ASNB adalah Amanah Saham Bumiputera ASB. Objektif utama ASB adalah bagi menjana pulangan jangka panjang yang kompetitif dan konsisten kepada pemegang-pemegang unit di samping memastikan pengekalan modal pada tahap toleransi risiko yang minimum.

Dividen ASB 2023

Untuk makluman, pihak ASNB telah pun mengumumkan penangguhan urus niaga bagi unit amanah Amanah Saham Bumiputera (ASB) bermula dari 22 hingga 25 Disember 2023.

Akan tetapi, istimewanya pada tahun ini, transaksi pelaburan tambahan tunai dalam ASB boleh dilakukan bermula 26 Disember 2023.

Transaksi pelaburan itu kemudiannya akan diambil kira untuk baki minimum bulanan pada bulan Januari 2024 dan ia akan dapat memberi manfaat kepada pemegang unit menikmati pengiraan penuh pengagihan pendapatan bermula Januari 2024.

Berikut adalah maklumat agihan pendapatan ASB bagi tahun 2022 sebelum ini:

  • Pengagihan Pendapatan: 3.35 sen per unit
  • Bonus: 1.25 sen per unit
  • Bonus Tambahan: 0.50 sen per unit (untuk 30,000 unit pertama)

 

Berikut pula adalah agihan pendapatan ASB bagi tahun-tahun sebelumnya lagi:

Tarikh Pengumuman

Setakat ketika artikel ini ditulis, masih belum ada sebarang maklumn daripada pihak ASNB tentang tarikh rasmi pengumuman agihan pendapatan ASB.

Akan tetapi, pada tahun lalu – tarikh pengumuman agihan pendapatan ASB adalah pada 22 Disember 2023.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Semua pemegang unit yang mempunyai baki minimum 1 unit dalam ASB adalah layak untuk mendapatkan pengagihan Bonus ASB dan Bonus Tambahan ASB.

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan RM500 dikreditkan setiap bulan kepada warga emas (60 tahun dan ke atas): Cara memohon

Bantuan RM500 dikreditkan setiap bulan kepada warga emas (60 tahun dan ke atas): Cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Pendapatan bawah RM10,959 layak terima Bantuan RM500: Cara buat permohonan

Pendapatan bawah RM10,959 layak terima Bantuan RM500: Cara buat permohonan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat  Persekutuan atau…
Pengambilan lebih 30 kekosongan di Kementerian Kerja Raya Malaysia: Gaji RM2,529 - RM9,643

Pengambilan lebih 30 kekosongan di Kementerian Kerja Raya Malaysia: Gaji RM2,529 - RM9,643

Khabar baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong sebagai…