Bagi makanan percuma kepada staf. Cerita CEO Facebook yang disayangi pekerjanya

Dalam satu bebenang di Twitter yang ditulis oleh Fezza Hussin, dia telah menulis mengenai CEO Facebook, Mark Zuckerberg yang sangat disayangi stafnya.

Penulisannya seperti berikut:

  • Tahun 2013, 99% daripada pekerja Facebook approve Zuckerberg sebagai Top CEO. Huh. Tapi kenapa pekerja Facebook suka sangat dengan Zuckerberg ni?? Aku cam tertanya tanya juga kenapa. So, ni jawapan staf dia.

 

  • Zuckerberg bina Facebook dari dalam bilik dorm, sehingga sekarang menjadi antara syarikat yang paling tinggi nilainya di dunia. Kisah ni jadi sebab utama kenapa pekerja yang memang super talented nak bekerja dengan dia. Bila kita bawa orang masuk dalam team, isu paling utama isu trust. Boleh ke dia buat kerja? Boleh ke bagi dia buat keputusan? Saya hadapi benda sama sebiji macam ni bila team saya makin ramai orang. Dari 4 sampai ke 30 sekarang. Tapi tengok cara Zuckerburg layan staff dia.

 

  • Tak semua keputusan dalam syarikat diputuskan oleh Zuckerberg atau top management Facebook. Kebanyakan keputusan (yang berkaitan) datang daripada pekerja yang bergelumang dalam masalah tersebut. Zuckerberg siap bagi kepercayaan dekat pekerja dia yang baru beberapa bulan bekerja untuk kenal satu features baru dekat Facebook – Facebook Graph. Saya setuju dengan cara ni, bagi peluang team kita develop dan selesaikan masalah. This is how kita grow our team.

 

  • Kalau perasan, gambar Zuckerberg kebanyakannya dengan t-shirt & jeans je. Ini yang mungkin kurang kadang-kadang ada pada certain leader kat luar sana. Tak semestinya kita boss kita kena mewah or pakai kereta hebat-hebat kan? Ambil sekadar perlu mungkin? Perwatakan dia buatkan pekerja dia rasa macam, “He is indeed one of us.” Disebabkan itu pekerja dia rasa lebih dekat dengan dia. Sekaligus takde rasa barrier untuk bercakap, cerita masalah produk dan solution yang mereka ada dekat dia.

 

  • Free food! Bukan orang Malaysia je suka makanan percuma. Hahaha Kebanyakan staf rasa sangat dihargai hanya dengan dapat makanan percuma. Kalau korang jadi bos nanti, selalu-selalulah belanja staf makan atau sentiasa penuhkan pantri dengan makanan. Konfem staf makin sayang & bisnes makin maju.

 

Sumber: Fezza Hussin (Twitter)

_________

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

Senarai Bantuan-Bantuan Aidilfitri yang telah dikreditkan: Jumlah bayaran & senarai penuh penerima

Senarai Bantuan-Bantuan Aidilfitri yang telah dikreditkan: Jumlah bayaran & senarai penuh penerima

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Pengambilan Pegawai Bomba Bantuan tahun 2024 telah dibuka: Kelayakan minima PMR atau SPM

Pengambilan Pegawai Bomba Bantuan tahun 2024 telah dibuka: Kelayakan minima PMR atau SPM

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Selangor ¬†kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong…
Sumbangan e-Tunai BINGKAS sebanyak RM300 setiap bulan: Syarat-syarat kelayakan & cara memohon

Sumbangan e-Tunai BINGKAS sebanyak RM300 setiap bulan: Syarat-syarat kelayakan & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…