Bantuan RM1,000 telah dibayar ke akaun penerima: Ini mereka yang layak menerima Bantuan BKK 2022

Tidak lama lagi, rakyat Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri dan ia sudah pasti akan melibatkan pelbagai perbelanjaan bagi persiapan menjelang hari mulia berkenaan.

Prihatin dengan situasi itu, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan sama ada di peringkat Kerajaan Negeri atau pun Persekutuan.

Antaranya bantuan itu termasuklah Bantuan Khas Kewangan (BKK) sempena Hari Raya Aidilfitri. Ini adalah penjelasan lanjut mengenai bantuan khas tersebut: –

Jumlah Bayaran BKK

Bantuan Khas Kewangan (BKK) sempena Hari Raya Aidilfitri ini diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Sembilan sebanyak setengah bulan gaji atau minimum RM1,000 kepada semua penjawat awam yang berada di bawah pentadbiran awam di negeri berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun dalam kenyataannya berkata, pemberian BKK itu akan membabitkan sejumlah 4,050 penjawat awam dengan peruntukan sebanyak RM6 juta.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Tambahnya, sumbangan BKK itu juga boleh dianggap sebagai usaha bagi meringankan beban kewangan penjawat awam di bawah kerajaan negeri dalam menghadapi persiapan Hari Raya Aidilfitri nanti.

Tarikh Pembayaran

Seperti mana yang dimaklumakan oleh Datuk Seri Aminuddin Harun, pembayaran BKK Aidilfitri akan dilaksanakan pada 15 April 2022, Jumaat kepada setiap penerimanya.

Kepada yang layak, semakan bayaran tersebut boleh dibuat melalui jabatan masing-masing atau terus disemak di akaun bank penerimaan gaji masing-masing.

Diharapkan bantuan berkenaan dapat memberikan motivasi kepada peenrimanya dalam usaha melaksanakan tugas dengan baik dan terus memberi perkhidmatan cemerlang kepada rakyat.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan RM500 dikreditkan setiap bulan kepada warga emas (60 tahun dan ke atas): Cara memohon

Bantuan RM500 dikreditkan setiap bulan kepada warga emas (60 tahun dan ke atas): Cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Pendapatan bawah RM10,959 layak terima Bantuan RM500: Cara buat permohonan

Pendapatan bawah RM10,959 layak terima Bantuan RM500: Cara buat permohonan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat  Persekutuan atau…
Pengambilan lebih 30 kekosongan di Kementerian Kerja Raya Malaysia: Gaji RM2,529 - RM9,643

Pengambilan lebih 30 kekosongan di Kementerian Kerja Raya Malaysia: Gaji RM2,529 - RM9,643

Khabar baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong sebagai…