Bantuan Kewangan RM600 & RM800 dibayar bulan depan: Senarai penuh penerima yang layak

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah melalui bantuan-bantuan yang diperkenalkan melalui Belanjawan 2023 seperti mana yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat pada 24 Februari lalu.

Berikut adalah penerangan lanjut berkenaan kewangan yang diperkenalkan: –

Bantuan RM600 & RM800

Salah satu bantuan kewangan yang diperkenalkan oleh pihak Kerajaan adalah Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang juga merupakan kesinambungan bantuan-bantuan kewangan sebelum ini.

Pada bulan Januari lalu, pembayaran STR Fasa 1 telah pun dibuat kepada penerima yang layak dengan kadar sebanyak RM100 hingga RM300.

Manakala, pembayaran bagi Fasa 2 pula telah disalurkan pada bulan April 2023 dengan kadar dari RM100 hingga RM200 kepada menerima kategori B40 dan M40.

Bagi pembayaran STR Fasa 3 pula, ia akan diberikan dengan kadar tertinggi antara RM600 hingga RM800 mengikut ketegori penerima.

Mereka yang layak menerima RM600 adalah Isi Rumah Tiada Had Umur yang berpendapatan bulanan RM2,500 dan ke bawah serta mempunyai anak 3 hingga 4 orang.

Bagi isi rumah yang berkategori pendapatan bulanan sama, tetapi mempunyai anak 5 orang atau lebih, mereka layak menerima STR Fasa 3 dengan kadar RM800.

Tarikh Pembayaran

Berdasarkan maklumat dari Portal Rasmi Kementerian Kewangan, pembayaran STR Fasa 3 akan dibuat secara berperingkat pada bulan Julai 2023.

Kaedah pembayaran pula akan dibuat secara kredit terus ke akaun bank penerima. Bagi yang tidak memiliki akaun bank (atau akaun berstatus tidak aktif) tuntutan tunai boleh dibuat di cawangan-cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Bagi maklumat lebih lengkap berkenaan STR, sila rujuk – DI SINI.

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan e-Wallet RM300 setiap bulan untuk B40: Berikut cara memohon & menggunakannya

Bantuan e-Wallet RM300 setiap bulan untuk B40: Berikut cara memohon & menggunakannya

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Bantuan Kerajaan RM100 - RM1,000 setiap bulan yang ramai tak tahu: Ini cara memohonnya

Bantuan Kerajaan RM100 - RM1,000 setiap bulan yang ramai tak tahu: Ini cara memohonnya

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
MAIM buka banyak jawatan kosong dengan gaji sehingga RM9,552: Syarat-syarat & cara memohon

MAIM buka banyak jawatan kosong dengan gaji sehingga RM9,552: Syarat-syarat & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong bagi melancarkan lagi…