Bantuan khas ‘one-off’ RM500 untuk B40 mulai Jun ini: Kaedah pembayaran & syarat kelayakan

Baru-baru ini, kerajaan telah memperkenalkan program PEMERKASA Tambahan (PEMERKASA+) bernilai RM40 bilion bagi rangsangan ekonomi dan membantu rakyat menghadapi PKP 3.0.

Pelbagai inisiatif dan penambahan bantuan telah disediakan melalui program itu sesuai dengan keperluan masyarakat dalam menghadapi sekatan pergerakan penuh (total lockdown) yang bermula pada 1 Jun lalu.

Bagaimanapun, sebenarnya terdapat beberapa lagi bantuan yang pernah diumumkan oleh kerajaan sejak sebelum PEMERKASA+ lagi, iaitu antaranya seperti memperkenalkan bantuan khas RM500 secara one-off.

Mereka yang layak menerima bantuan ini adalah:

  • Golongan B40 yang kehilangan punca pendapatan.
  • Penerima BPR yang berpendapatan RM1,000 ke bawah.

 

Berdasarkan kenyataan kerajaan, bantuan khas ini tidak melibatkan sebarang proses permohonan dan pendaftaran, sebaliknya pengesahan kehilangan pendapatan dan semakan silang akan dibuat melalui sistem Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Manakala bagi penerima BPR, kelulusan bantuan akan ditentukan melalui sistem berkenaan, tanpa pemohon perlu mendaftar semula.

Apa yang pasti, pembayaran bantuan one-off ini akan mula dibayar kepada penerima yang layak bermula pada Jun 2021 iaitu akan terus dikreditkan ke akaun bank penerima.

Berdasarkan maklumat, golongan B40 merujuk kepada isi rumah yang berpendapatan 40 peratus terendah iaitu di bawah RM4,849.

_____

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Dalam suasana ekonomi yang semakin mencabar ini, pelbagai jenis inisiatif, bantuan dan program telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada…
YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…