Bantuan Khas RM500 kepada peniaga Bazar Ramadhan 2021: Syarat-syarat & cara memohon

Seperti mana yang kita semua sedia maklum, ramai di kalangan peniaga Bazar Ramadhan 2021 terjejas teruk akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan peningkatan kes di kala musim pandemik yang masih belum berakhir.

Antara negeri yang terjejas akibat pelaksanaan itu termasuklah di Selangor, apabila pihak kerajaan negeri membuat keputusan tidak membenarkan Bazar Ramadhan beroperasi bermula pada 8 Mei 2021 atau bersamaan 26 Ramadhan 1442H.

Prihatin dengan masalah dan kerugian yang dihadapi oleh para peniaga – Kerajaan Negeri Selangor telah mengumumkan bantuan khas RM500 kepada peniaga Bazar Ramadhan tahun 2021 di enam buah daerah Negeri Selangor yang dilaksanakan PKP. Ia termasuklah di

 1. Hulu Langat
 2. Petaling
 3. Gombak
 4. Klang
 5. Kuala Langat
 6. Sepang

 

Syarat – syarat kelayakan memohon:

 • Peniaga Bazar Ramadhan yang berlesen/berdaftar sama ada di bawah Majlis atau di bawah Penganjur (berdaftar dengan Majlis) – rujuk soalan-soalan lazim.
 • Sembilan (9) kawasan Majlis/Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang terlibat bagi bantuan ini adalah Majlis Bandaraya Shah Alam, Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Majlis Bandaraya Subang Jaya, Majlis Perbandaran Klang, Majlis Perbandaran Ampang Jaya, Majlis Perbandaran Selayang, Majlis Perbandaran Kajang, Majlis Perbandaran Sepang dan Majlis Perbandaran Kuala Langat.
 • Setiap peniaga hanya layak menerima sekali sahaja bantuan walaupun mempunyai lebih dari satu (1) petak bazar atau lesen/permit dari Majlis yang sama atau berbeza.

 

Cara memohon

Bagi yang berkelayakan, permohonan boleh dibuat secara atas talian di laman https://secure.selangorprihatin.com/ dengan membuat semakan No Kad Pengenalan di ruang yang disediakan.

Sistem akan menolak secara automatik mana-mana nombor Kad Pengenalan yang telah digunakan sebagai permohonan lengkap. Seterusnya…

 • Pemohon yang layak hendaklah mengisi maklumat peribadi termasuk nombor akaun bank yang masih aktif bagi tujuan penyaluran bantuan.
 • Maklumat pemohon (pemilik lesen/permit) dan maklumat akaun bank hendaklah individu sama bagi memastikan bantuan disalurkan terus, serta mengelakkan masalah teknikal.
 • Sekiranya pemohon mempunyai masalah akaun bank seperti muflis, tidak aktif dan sebagainya, penyaluran bantuan akan dikendalikan secara berasingan (rujuk soalan-soalan lazim).

 

Pemohon kemudiannya hendaklah memastikan segala maklumat yang dikemukakan adalah benar, sahih dan tepat mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan. Penyaluran bantuan berkenaan akan dilaksanakan terus ke akaun bank pemohon dalam tempoh 14 hari bekerja dari tarikh permohonan sekiranya maklumat lengkap.

Jika terdapat sebarang kemusykilan dan bertanyaan – pemohon boleh menghubungi talian SELCARE Hotline: 1-800-22-6600 atau melalui e-mel: penjaja@selangor.gov.my.

Tempoh permohonan dibuka bermula pada 21 Mei 2021 hingga 30 Jun 2021.

Maklumat bantuan secara lebih terperinci boleh didapati DI SINI (PDF).

_____

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Dalam suasana ekonomi yang semakin mencabar ini, pelbagai jenis inisiatif, bantuan dan program telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada…
YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…