bantuan kwsp

Bantuan KWSP RM500 untuk rakyat Malaysia berumur bawah 55 tahun: Tarikh bantuan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah melalui bantuan-bantuan yang diperkenalkan di bawah Belanjawan 2023 seperti mana dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 24 Februari lalu.

Ia termasuklah bantuan berbentuk kewangan kepada para ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Bantuan KWSP RM500

Ketika membentangkan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat, Menteri Kewangan telah mengumumkan Bantuan RM500 kepada para pencarum KWSP yang layak.

Mereka yang layak menerima bantuan kewangan ini adalah para ahli KWSP berumur antara 40 hingga 54 tahun yang mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000.

“Kepada ahli yang berumur antara 40 hingga 54 tahun dengan simpanan KWSP kurang 10 ribu ringgit, Kerajaan bersetuju untuk menambah caruman simpanan KWSP Akaun 1 mereka sebanyak RM500,” kata Perdana Menteri.

Dengan pelaksanaan program ini, ia akan memberikan manfaat kepada hampir 2 juta ahli KWSP dan melibatkan peruntukan hampir RM1 billion.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Tarikh Pelaksanaan

Dimaklumkan bahawa, program ini tidak melibatkan sebarang permohonan dan akan dikreditkan secara automatik ke Akaun 1 KWSP ahli yang layak.

Berkenaan dengan pelaksanaan, tarikh rasmi masih belum diumumkan oleh pihak Kerajaan dan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Untuk meneliti dengan lebih lengkap berkenaan Belanjawan 2023, ia boleh dirujuk di Portal Rasmi Kementerian Kewangan – DI SINI.

ARTIKEL BERKAITAN

UKM buka banyak tawaran jawatan kosong sesi Oktober 2023: Senarai jawatan & cara memohon

UKM buka banyak tawaran jawatan kosong sesi Oktober 2023: Senarai jawatan & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong bagi melancarkan…
Bantuan BMT RM800 mula disalurkan bulan depan: Senarai penuh penerima yang layak

Bantuan BMT RM800 mula disalurkan bulan depan: Senarai penuh penerima yang layak

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Bantuan e-Dompet RM300 untuk B40 setiap bulan: Senarai mereka yang layak & cara memohon

Bantuan e-Dompet RM300 untuk B40 setiap bulan: Senarai mereka yang layak & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…