Bantuan Tambahan untuk setiap fasa Pelan Pemulihan Negara? Ini penjelasan Tengku Zafrul

Dengan keadaan pandemik yang masih belum menunjukkan sebarang trend penurunan, ramai pihak yang semakin bimbang tentang kelangsungan hidup mereka khususnya yang terkesan teruk dengan pelaksanaan sekatan pergerakan penuh (total lockdown).

Kerajaan juga sebelum ini ada mengumumkan tentang Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang akan dilaksanakan sebanyak empat fasa sehingga akhir tahun ini.

Namun, seperti yang dikatakan di awal tadi – sepanjang perjalanan ke arah pelan pemulihan itu, sudah pasti begitu ramai pihak yang akan terjejas akibat kekurangan atau kehilangan pendapatan.

Ia termasuklah menghadapi masalah seperti perbelanjaan keluarga/anak-anak, membayar hutang, menampung kos sara hidup, masalah perniagaan dan sebagainya.

Bantuan tambahan setiap fasa

Rentetan dengan kebimbangan tersebut, Kementerian Kewangan ketika ini dilaporkan sedang memperincikan bantuan-bantuan tambahan mengikut keperluan setiap fasa dalam PPN dan ia akan diumumkan dalam masa terdekat.

Kajiannya juga dikatakan telah berada dalam peringkat akhir dengan penelitian terhadap semua langkah sedia ada, selain bantuan tambahan yang boleh dilaksanakan pada fasa kedua, ketiga dan keempat dalam PPN.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, pihaknya boleh merangka penambahbaikan bagi membantu rakyat dan perniagaan yang terkesan sebaik sahaja perincian dan prosedur operasi standard (SOP) itu dimuktamadkan.

Tambahnya lagi, kerajaan telah memperuntukkan bantuan tunai sebanyak RM8.1 bilion sehingga akhir tahun ini, yang merangkumi Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) sebanyak RM4.5 billion dan bantuan bulanan kebajikan masyarakat bernilai RM1.25 billion.

”Dari segi ekonomi kerajaan telah umum pakej Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Tambahan (PEMERKASA+)  untuk melengkapi pakej bantuan Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI), Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) dan juga Belanjawan 2021,” katanya, petikan dari MalaysiaGazette.

Beliau juga berkata bahawa PEMERKASA+ adalah bantuan tambahan bagi Fasa 1 PKP yang dilaksanakan sekarang.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Penantian seorang Pekerja Keselamatan sebuah bengkel dan pusat tuntutan insurans akhirnya membuahkan hasil apabila menang kes tuntutan kerja lebih masanya…
Dividen telah diumumkan: Ini bantuan kewangan yang bakal diperkenalkan Tabung Haji

Dividen telah diumumkan: Ini bantuan kewangan yang bakal diperkenalkan Tabung Haji

Akhirnya penantian ramai pihak terjawab, apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad telah pun mengumumkan…