bantuan tunai

Bantuan Tunai BMT RM800 dibayar selama 4 bulan: Ini tarikh rasmi pembayarannya

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah bantuan-bantuan yang diperkenalkan di bawah Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 24 Februari 2023.

Berikut adalah antara bantuan kewangan yang diperkenalkan: –

Bantuan Tunai BMT

BMT atau nama penuhnya Bantuan Musim Tengkujuh adalah sebuah bantuan kewangan daripada Kerajaan kepada mereka yang menepati syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan.

Malah, pihak Kerajaan melalui Belanjawan 2023 telah bersetuju menaikkan kadar bantuan ini daripada RM600 kepada RM800 untuk setiap penerima.

“Kerajaan turut bersetuju menaikkan sumbangan musim tengkujuh daripada RM600 kepada RM800 untuk tempoh empat bulan.

Ini dapat membantu meringankan beban yang ditanggung 320 ribu pekebun kecil dengan peruntukan RM256 juta,” kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibarhim ketika membentangkan Belanjawan 2023.

Berdasarkan maklumat pelaksanaan BMT sebelum ini, ia dikendalikan oleh Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) dan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA).

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Tarikh Pembayaran

Berdasarkan maklumat Ringkasan Belanjawan 2023 yang diterbitkan Kementerian Kewangan – pembayaran BMT akan dibuat sebanyak empat fasa dalam tempoh empat bulan.

Tarikh pembayaran adalah pada bulan November (Fasa 1), Disember (Fasa 2), Januari (Fasa 3) dan Februari (Fasa 4).

Namun bergitu, maklumat lebih lanjut berkenaan BMT tahun 2023 ini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa oleh pihak Kerajaan nanti.

Bagi maklumat lebih lengkap berkenaan Belanjawan 2023 dan BMT, sila rujuk di Portal Rasmi Kementerian Kewangan – DI SINI.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Bina rumah atas tanah sendiri dengan bantuan RM20,000: Berikut cara buat memohon

Bina rumah atas tanah sendiri dengan bantuan RM20,000: Berikut cara buat memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Pengambilan lebih 100 jawatan kosong di JAKIM tahun 2023: Gaji sehingga RM4,003

Pengambilan lebih 100 jawatan kosong di JAKIM tahun 2023: Gaji sehingga RM4,003

Khabar baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong sebagai…
Senarai bantuan- bantuan RM200 - RM300 yang dibayar bulan ini: Semak sama ada layak atau tidak

Senarai bantuan- bantuan RM200 - RM300 yang dibayar bulan ini: Semak sama ada layak atau tidak

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…