bayaran khas

Bayaran khas RM2,000 mula dikreditkan bulan depan: Semak sama ada layak atau tidak

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah bantuan kewangan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri yang dikenali sebagai Bantuan Khas Kewanga (BKK).

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan kewangan yang diperkenalkan: –

Bayaran Khas RM2,000

Antara Kerajaan Negeri yang telah mengumumkan Bantuan Khas Kewangan atau BKK adalah Kerajaan Negeri Sabah. Hal ini apabila pihak Kerajaan Negeri bersetuju untuk memberikan BKK sebanyak RM2,000.

Bantuan khas itu akan diberikan kepada semua penjawat awam negeri, termasuk bertaraf sementara, kontrak dan pekerja sambilan harian.

Tindakan itu diambil sebagai tanda penghargaan atas komitmen dan usaha penjawat awam dalam menggalas tugas yang diamanahkan demi keharmonian dan kesejahteraan rakyat.

Tarikh Pembayaran

Berdasarkan kenyataan Menteri Kewangan negeri, Datuk Masidi Manjun – pembayaran bantuan khas itu akan dibuat sebanyak dua kali iaitu pada  RM1,000 dibayar pada Januari 2024 dan RM1,000 lagi dibayar menjelang Hari Raya Aidilfitri 2024.

“Saya berharap insentif ini akan memberi suntikan semangat kepada penjawat awam negeri untuk terus berusaha dengan lebih gigih lagi demi meningkatkan mutu penyampaian perkhidmatan awam kepada rakyat,” katanya ketika membentangkan Belanjawan 2024 Sabah.

JOM MASUK TELEGRAM: https://t.me/jawatankerja

Kerajaan Sabah membentangkan belanjawan lebihan berjumlah RM5.701 bilion untuk tahun 2024 berbanding RM5.138 bilion peruntukan yang diperuntukan untuk tahun ini.

ARTIKEL BERKAITAN

Pemberian Bil Air Percuma 2024: Syarat-syarat, senarai mereka yang layak & cara memohon

Pemberian Bil Air Percuma 2024: Syarat-syarat, senarai mereka yang layak & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Jawatan kosong Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) 2024: Tawaran gaji RM2,100/sebulan

Jawatan kosong Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) 2024: Tawaran gaji RM2,100/sebulan

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…
e-Wallet RM300 kepada mereka berpendapatan bawah RM5,000: Dikreditkan setiap bulan

e-Wallet RM300 kepada mereka berpendapatan bawah RM5,000: Dikreditkan setiap bulan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…