Cedera parah kerana pelanggaran tren: Keluarga mangsa tuntut RM1.8 juta dari Prasarana

Keluarga kepada salah seorang mangsa pelanggaran tren LRT menuntut pampasan dan ganti rugi kecuaian berjumlah RM1.8 juta daripada Prasarana Malaysia Berhad.

Keluarga kepada Wong Chee Foong, 52, yang mengalami kecederaan serius di kepala dan tulang belakang membuat tuntutan itu sebagai merangkumi perbelanjaan perubatan, kerosakan fizikal, tekanan mental dan emosi, trauma, kehilangan pendapatan, ganti rugi khas dan umum akibat kecuaian yang disebabkan kejadian berkenaan.

Lebih menyedihkan, bapa kepada empat orang anak itu sehingga kini masih berada di unit rawatan rapi (ICU) dan belum sedarkan diri.

Isteri mangsa, , Joyce Wong berkata – pihaknya berasa kesal dengan tindak tanduk Prasarana yang tidak menawarkan permohonan maaf atau sokongan moral kepada anggota keluarga penumpang yang cedera.

“Saya kecewa dengan cara Prasarana menangani perkara ini. Sudah enam hari sejak tragedi itu, kami belum menerima surat rasmi, permintaan maaf rasmi dan sokongan moral daripada Prasarana.

“Bayaran (bantuan khas) sebanyak RM1,000 yang ditawarkan oleh Prasarana kepada kami tidak akan cukup atas kerosakan yang telah terjadi. Takkan pernah cukup,” – katanya, petikan dari Malaysiakini.

Wong menambah, suaminya telah menjalani pembedahan selama lapan jam untuk memperbaiki tulang belakang dan tulang mukanya yang retak, selain skru, piring dan batang yang dimasukkan ke dalam tubuhnya.

Disebabkan pembedahan dan keadaan suaminya yang masih berada di ICU, Wong berkata beliau tidak pasti sekiranya suaminya itu masih boleh menjalankan tugasnya sebelum ini sebagai tukang masak dan sama ada kecederaan itu akan mempengaruhi penglihatan suaminya.

Peguam yang mewakili keluarga berkenaan, Jazzmine Khoo berkata anak guamnya memberikan masa kepada Prasarana sehingga Isnin depan untuk membalas notis tuntutan undang-undang yang dihantar.

“Kami berharap dapat mendapat balasan segera supaya kami dapat membincangkan lebih lanjut mengenai jumlah (pampasan RM1.8 juta) yang diminta oleh anak guam saya,” – katanya.

Sebelum ini, kejadian nahas membabitkan LRT Laluan Kelana Jaya berkenaan mencederakan 213 mangsa, dengan seramai 47 penumpang mengalami cedera parah.

Sumber: Malaysiakini.

_____

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

Untuk membantu rakyat Malaysia yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Penantian seorang Pekerja Keselamatan sebuah bengkel dan pusat tuntutan insurans akhirnya membuahkan hasil apabila menang kes tuntutan kerja lebih masanya…