Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac tahun lalu, antara mereka yang paling terkesan sudah semestinya para tukang gunting rambut yang tidak dapat meneruskan aktiviti masing-masing. Memetik laporan Utusan Malaysia, sebahagian besar tukang gunting rambut berdepan dengan masalah kewangan akibat putus punca pendapatan.

Lebih memeritkan, kira-kira 8,000 penggunting rambut bukan sahaja berdepan dengan masalah ketiadaan pendapatan, malah diduga dengan pergolakan rumah tangga sehingga berlakunya perceraian. Berkata kepada Utusan Malaysia, Presiden Persatuan Penggunting Rambut Bumiputera Malaysia (MBBA), T.N Winda Mohd Tahir mendakwa, ada pasangan yang tertekan kerana tidak mampu membeli barangan keperluan yang akhirnya membuat keputusan untuk berpisah.

Tambahnya lagi, masalah itu terjadi selepas 40 peratus pengusaha kedai gunting yang mempunyai pekerja di antara 15,000 hingga 16,000 orang terpaksa gulung tikar disebabkan tidak mampu lagi menanggung sewa kedai, membayar gaji dan komitmen lain sepanjang pelaksanaan PKP pertama.

Hal itu bertambah sukar selepas mereka sekali lagi diarahkan supaya menutup operasi pada 13 Januari lalu sehingga menyebabkan industri itu kerugian hampir RM500 juta untuk setiap dua minggu pelaksanaan PKP 2.0. Dengan keputusan kerajaan melanjutkan lagi PKP sehingga 18 Februari ini, sudah semestinya kerugian itu semakin meningkat.

“Saya tidak henti-henti menerima panggilan telefon, WhatsApp, mesej langsung (DM) daripada rakan-rakan dalam industri bertanyakan jangkaan kebenaran untuk beroperasi semula. Saya sendiri tiada jawapan, sebaliknya perlu menunggu pengumuman kerajaan.

Sedih mendengar mereka mengadu masalah rumah tangga yang berantakan sehingga ada yang mahu bercerai-berai.” – T.N Winda Mohd Tahir, petikan dari Utusan Malaysia.

 

Sumber: Utusan Malaysia.

 

 

 

 

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Penantian seorang Pekerja Keselamatan sebuah bengkel dan pusat tuntutan insurans akhirnya membuahkan hasil apabila menang kes tuntutan kerja lebih masanya…
Dividen telah diumumkan: Ini bantuan kewangan yang bakal diperkenalkan Tabung Haji

Dividen telah diumumkan: Ini bantuan kewangan yang bakal diperkenalkan Tabung Haji

Akhirnya penantian ramai pihak terjawab, apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad telah pun mengumumkan…