Isu kesihatan mental libatkan pekerja telan RM14.4 bilion setahun

Seorang aktivis kesihatan mental menganggarkan isu kesihatan mental dalam kalangan pekerja di Malaysia mungkin menelan kos RM14.4 bilion atau 1% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2018, sekali gus berkata, syarikat perlu menyediakan langkah berkesan bagi menanganinya.

Pengasas Relate Mental Health Malaysia (Relate) Dr Chua Sook Ning berkata, gangguan mental, yang dilihat sebagai “penyakit tak nampak” semakin meningkat daripada 10.5% penduduk menghidapnya pada 2005 kepada 29% pada 2015.

Walaupun begitu, majoriti syarikat tidak tahu bagaimana untuk menangani masalah pekerja yang berdepan isu kesihatan mental.

Susulan itu katanya, banyak syarikat tidak mengambil individu terbabit bekerja walaupun mereka berpotensi atau mereka diberikan mata penilaian yang rendah.

“Pekerja ini dilihat kurang produktif atau tiada motivasi. Kerisauan dan kemurungan boleh dirawat dengan sokongan yang betul,” katanya pada satu forum bertajuk “Workplace Mental Health, The Business Costs”, di sini.

Beliau berkata, pengurus sumber manusia perlu tahu bagaimana untuk menangani isu kesihatan mental supaya syarikat tidak kehilangan pekerja yang berkebolehan, dengan menambah bahawa sokongan dan kepercayaan pihak pengurusan boleh membantu pekerja mengatasi masalah yang dihadapi.

Chua berkata, kesihatan mental boleh disebabkan oleh faktor ekonomi atau pengalaman trauma, tetapi ramai orang tidak mendapat pertolongan yang mereka perlukan.

“Malah jika mereka cuba mendapatkan pertolongan, wujud kesan balasnya. Kakitangan diminta meletak jawatan apabila mereka mendedahkan bahawa mereka mendapat rawatan psikiatri,” katanya dengan menambah bahawa hanya 5% industri kecil dan sederhana bersedia mengambil individu yang mempunyai isu kesihatan mental bekerja.

Beliau berkata, pekerja mungkin sihat pada masa mereka diambil bekerja, tetapi keadaan tempat kerja dan tekanan mungkin menimbulkan isu kesihatan mental seperti kerisauan dan kemurungan.

Chua berkata, kebanyakan pengurus sumber manusia keberatan untuk bercakap tentang kesihatan mental, namun ia boleh membantu meningkatkan produktiviti sekiranya dibincangkan secara terbuka.

SUMBER: FREE MALAYSIAN TODAY

ARTIKEL BERKAITAN

Senarai Bantuan-Bantuan Aidilfitri yang telah dikreditkan: Jumlah bayaran & senarai penuh penerima

Senarai Bantuan-Bantuan Aidilfitri yang telah dikreditkan: Jumlah bayaran & senarai penuh penerima

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Pengambilan Pegawai Bomba Bantuan tahun 2024 telah dibuka: Kelayakan minima PMR atau SPM

Pengambilan Pegawai Bomba Bantuan tahun 2024 telah dibuka: Kelayakan minima PMR atau SPM

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Selangor  kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong…
Sumbangan e-Tunai BINGKAS sebanyak RM300 setiap bulan: Syarat-syarat kelayakan & cara memohon

Sumbangan e-Tunai BINGKAS sebanyak RM300 setiap bulan: Syarat-syarat kelayakan & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…