telekom

Jawatan Kosong Telekom Malaysia (TM) ambilan Julai 2024: Permohonan telah dibuka

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Telekom Malaysia (TM) kini sedang membuka pengambilan pelbagai jawatan kosong bagi melancarkan lagi perjalanan operasinya.

Pengambilan ini adalah terbuka kepada warganegara Malaysia yang berminat dan berkelayakan. Berikut adalah maklumat jawatan, syarat-syarat kelayakan dan cara memohon bagi jawatan-jawatan yang ditawarkan:

Maklumat Jawatan Kosong Telekom Malaysia (TM)

 1. PENGURUS PERUNDING PENYELESAIAN KESELAMATAN SIBER
  • Penempatan: MENARA TM ANNEXE 2, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur
 2. TM PROTEGE RTW (READY-TO-WORK) – JULY 2024
  • Penempatan: TM, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

Syarat-syarat Kelayakan

 1. PENGURUS PERUNDING PENYELESAIAN KESELAMATAN SIBER
  • Ijazah dalam Sains Komputer, Kejuruteraan IT/ Perisian, Keselamatan dan Jaminan Maklumat, Keselamatan Rangkaian, Pengurusan Teknologi Maklumat;
  • Pensijilan keselamatan siber (CISSP, CISM, CISA, CCNP, CCNA Security, ISC2, CompTIA Security, GSEC, GDSA);
  • Keutamaan kepada:
   • 5 tahun dalam Cybersecurity architecture and consulting
   • 5 tahun dalam Kepakaran teknikal dalam membina infrastruktur keselamatan sebagai tindak balas kepada perubahan berterusan dalam landskap keselamatan, termasuk risiko baharu dan pematuhan kepada peraturan yang berkenaan.
   • 5 tahun dalam Pemahaman kukuh tentang seni bina Rangkaian & Awan, Keselamatan Titik Akhir, Pengurusan Risiko, keselamatan data, identiti dan pengurusan akses.
   • 5 tahun dalam piawaian Keselamatan, audit, peraturan dan amalan terbaik.
 2. TM PROTEGE RTW (READY-TO-WORK) – JULY 2024
  • Ijazah Teknikal – Kejuruteraan/Telekomunikasi/Rangkaian/IT/Sains Komputer/Komunikasi Data/Pengaturcaraan/Multimedia/Analitik;
  • Ijazah dalam Bukan Teknikal – Pentadbiran Perniagaan/Pemasaran/Perakaunan/Kewangan/Komunikasi Korporat/Pengurusan Risiko/Keselamatan Pekerjaan.

Bidang Tugas

PENGURUS PERUNDING PENYELESAIAN KESELAMATAN SIBER

Peranan ini akan bertanggungjawab untuk menyediakan penyelesaian Cybersecurity dan nasihat pakar perkhidmatan, sokongan prajualan, membangunkan reka bentuk perkhidmatan keselamatan siber untuk respons pelanggan dan membangunkan harga keselamatan siber untuk penyelesaian yang ditempah.

TM PROTEGE RTW (READY-TO-WORK) – JULY 2024

Program TM Protégé ialah program 8 bulan yang menggabungkan latihan bilik darjah yang mendalam untuk kemahiran insaniah dengan latihan sambil bekerja, menyediakan peserta dengan kemahiran praktikal dan pengalaman kehidupan sebenar untuk mewujudkan asas yang kukuh untuk masa depan yang berjaya.

Cara Memohon

Kepada yang berminat dan menepati syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan, permohonan kekosongan jawatan boleh dibuat seperti mana yang dinyatakan di hebahan rasmi kekosongan jawatan.

Permohonan hendaklah dibuat secara atas talian (online) di Portal TM Career. Pemohon perlu memastikan segala maklumat yang diberikan adalah benar, sahih dan tepat, serta hanya memohon jawatan yang selaras dengan ketetapan syarat-syarat kelayakan setiap jawatan.

Hanya calon yang mengisi maklumat yang lengkap dan memenuhi kriteria yang layak sahaja dipertimbangkan untuk disenarai pendek.

TARIKH TUTUP PERMOHONAN PADA 11 JULAI 2024 (KHAMIS).

Hebahan rasmi kekosongan jawatan dan permohonan boleh dirujuk – DI SINI.

JOM MASUK TELEGRAM: https://t.me/jawatankerja

Telekom Malaysia Berhad (TM) adalah penyedia sambungan nasional dan infrastruktur digital serta telco bersepadu terkemuka Malaysia. TM menetapkan untuk membolehkan Digital Malaysia dengan menawarkan rangkaian perkhidmatan komunikasi dan penyelesaian yang komprehensif dalam tetap (telefoni dan jalur lebar), mobiliti, kandungan, WiFi, Awan, Pusat Data, keselamatan siber, IoT dan perkhidmatan pintar.

TM didorong oleh penciptaan nilai pemegang kepentingan dalam persekitaran yang sangat kompetitif; dan memberi penekanan kepada penyampaian pengalaman pelanggan yang dipertingkatkan melalui penambahbaikan dan inovasi kualiti perkhidmatan pelanggan yang berterusan, sambil menumpukan pada peningkatan kecekapan operasi dan produktiviti.

Misinya adalah memanusiakan teknologi dan menjadikannya boleh diakses oleh semua rakyat Malaysia dengan cara yang mampan.

 • Untuk komuniti, dengan memperkayakan detik-detik setiap hari dengan membolehkan penyelesaian gaya hidup tertumpu​
 • Untuk perniagaan, dengan membolehkan pertumbuhan dengan menyediakan penyelesaian bersepadu & kerjasama strategik yang mempercepatkan transformasi perniagaan
 • Bagi Kerajaan, dengan mempercepatkan aspirasi negara ke arah menjadi Malaysia Digital dengan ketersambungan holistik, platform dan penyelesaian digital.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Pengeluaran penuh Akaun 1 dan Akaun 2 KWSP 2024: Syarat-syarat & Cara Memohon

Pengeluaran penuh Akaun 1 dan Akaun 2 KWSP 2024: Syarat-syarat & Cara Memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
LADA buka banyak jawatan kosong, ambilan Julai 2024: Minima PMR/SPM, Gaji sehingga RM9,585

LADA buka banyak jawatan kosong, ambilan Julai 2024: Minima PMR/SPM, Gaji sehingga RM9,585

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) kini sedang membuka pengambilan banyakJ jawatan kosong bagi melancarkan…
Bantuan RM250 Sekaligus (one-off): Syarat-Syarat, Borang Permohonan & Cara Memohon

Bantuan RM250 Sekaligus (one-off): Syarat-Syarat, Borang Permohonan & Cara Memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…