Kemaskini terakhir Maklumat Akaun Bank GKP dibuka sehingga 20 Disember 2021

Geran Khas Prihatin (GKP) adalah sebuah bantuan kewangan yang diberikan kepada Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) mikro yang berkelayakan bagi membantu aliran tunai perniagaan dan meningkatkan produktiviti pengeluaran serta perkhidmatan.

Pembayaran GKP 4.0 juga membabitkan dua fasa iaitu pada bulan September dan November 2021 dengan nilai keseluruhan sebanyak RM1,000 bagi setiap penerima.

Akan tetapi, masih terdapat mereka yang tidak menerima pembayaran GKP 4.0 atas alasan gagal kredit kerana tidak mengemas kini maklumat akaun bank seperti yang ditetapkan oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM).

Oleh itu bagi memberikan peluang terakhir kepada mereka yang gagal menerima pembayaran, pihak LHDNM telah membuka kembali kebenaran kemaskini maklumat bank dari 6 hingga 20 Disember 2021.

Syarat – syarat Kemaskini

Dimaklumkan bahawa, kemas kini akaun bank berkenaan hendaklah merupakan Akaun Bank Peribadi atas nama pemohon GKP dan bukannya akaun bank perniagaan.

Akaun itu juga wajib berstatus aktif dan berdaftar menggunakan nombor kad pengenalan baharu pemohon. Pastikan juga nombor akaun bank yang dimasukkan adalah nombor akaun yang boleh digunakan bagi tujuan pengkreditan.

Sekiranya pemohon tidak memliki akaun bank selain dari akaun bank yang telah didaftarkan pada permohonan GKP sebelum ini – pemohon dihendaki membuat pengesahan dengan pihak bank berkenaan status aktif akaun tersebut dan memastikan Akaun Bank Peribadi itu atas nama pemohon GKP.

Pemohon turut digalakkan untuk membuka akaun bank baharu )Akaun Bank Peribadi) atas nama pemohon GKP, bagi mengelakkan masalah gagal kredit berulang kembali.

Cara Kemaskini

Kemaskini tersebut boleh dibuat secara atas talian (online) di portal rasmi GKP – DI SINI.

Pemohon perlu log masuk ke sistem berkenaan dan:

  • Tekan butang ‘Kemaskini No Akaun’;
  • Pilih nama bank dan masukkan nombor akaun bank yang aktif;
  • Tekan butang ‘Hantar’;
  • Teka butang ‘OK’ sekiranya ingin meneruskan proses kemaskini;
  • Maklumat kemaskini kemudiannya boleh disemak dengan tekan butang ‘Papar Borang’.

 

Untuk tatacara lengkap cara kemaskini, ia boleh dirujuk – DI SINI.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Dalam suasana ekonomi yang semakin mencabar ini, pelbagai jenis inisiatif, bantuan dan program telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada…
YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…