KWSP untung RM19.3 bilion: Najib cadang perkenal i-Sinar 2.0 & i-Lestari 2.0 pada kadar separuh

Baru-baru ini, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memgumumkan keuntungan sebanyak RM19.3 bilion pada suku pertama 2021 dengan jumlah aset terkumpul berjumlah RM982 bilion, iaitu jatuh sedikit berbanding RM998 billion pada akhir tahun 2020.

Antara faktor penurunan sebanyak RM16 bilion atau 1.6% dari RM998 bilion itu adalah kerana hasil pengeluaran RM78.8 bilion melalui skim i-Sinar dan i-Lestari.

Bagaimanapun, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib yang mengulas pengumuman itu berkata – jumlah aset terbaru tabung kewangan berkenaan sebenarnya masih lebih tinggi  berbanding RM925 bilion pada tahun 2019 sebelum kehadiran pandemik.

Oleh itu, memandangkan pengeluaran caruman untuk i-Sinar 1.0 dan i-Lestari 1.0 hanya membawa penurunan sebanyak 1.6 peratus daripada jumlah aset badan berkenaan itu, Najib mencadangkan supaya kerajaan melaksanakan i-Sinar 2.0 dan i-Lestari 2.0 pada kadar separuh berbanding sebelum ini untuk tempoh tiga bulan.

Bagi bekas Menteri Kewangan itu, biarlah rakyat menguruskan sebahagian daripada duit mereka itu semasa tempoh sekatan pergerakan penuh (total lockdown) yang keadaannya lebih parah berbanding Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 dan 3.0.

“Jika dulu, impak i-Sinar/i-Lestari 1.0 adalah RM78.8 bilion, maka impak i-Sinar/i-Lestari 2.0 pada kadar separuh tidak akan sampai RM39.4 bilion – atau 4% daripada jumlah aset RM981.7 bilion KWSP terkini.” – petikan hantaran di Facebook-nya.

Tambahnya, kerajaan sepatutnya melaksanakan sekatan pergerakan penuh sejak awal lagi iaitu semasa rakyat mula mendapat wang i-Sinar 1.0, bagi mengelakkan situasi yang jadi ketika ini.

Namun, nampaknya hal itu tidak berlaku akibat kegagalan kerajaan yang melaksanakan PKP demi PKP yang dilihatnya sebagai ‘separuh masak’ sehingga masa pengeluaran i-Sinar 1.0 hampir tamat.

“PKP separuh masak ini bukan salah rakyat tetapi salah kerajaan yang berulang kali buat perkara sama yang terbukti gagal. Sebab itu, (saya) harap kerajaan akan berbesar hati untuk benarkan i-Sinar 2.0 dan i-Lestari 2.0.” – petikan hantaran di Facebook-nya.

Sebelum ini, tular di media sosial tentang khabar angin pengeluaran i-Sinar 2.0 yang didakwa akan bermula pada 15 Jun ini. Akan tetapi, pihak KWSP segera menafikan perkara tersebut dan menyatakan ia palsu sama sekali.

Dalam masa sama, permohonan i-Sinar yang dilancarkan pada 21 Disember 2020 masih lagi dibuka kepada ahli sehingga 30 Jun 2021 ini dan ia terbuka kepada mereka yang masih belum membuat sebarang permohonan.

Sumber: Najib Razak (FB) & KWSP (FB).

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Penantian seorang Pekerja Keselamatan sebuah bengkel dan pusat tuntutan insurans akhirnya membuahkan hasil apabila menang kes tuntutan kerja lebih masanya…
Dividen telah diumumkan: Ini bantuan kewangan yang bakal diperkenalkan Tabung Haji

Dividen telah diumumkan: Ini bantuan kewangan yang bakal diperkenalkan Tabung Haji

Akhirnya penantian ramai pihak terjawab, apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad telah pun mengumumkan…