Majikan jangan guna bahasa untuk ‘cover’ diskriminasi kaum – Persekutuan Majikan Malaysia (MEF)

Majikan diingatkan supaya tidak menggunakan kriteria bahasa sebagai melindungi diskriminasi kaum, kata Persekutuan Majikan Malaysia (MEF).

Pengarah Eksekutifnya, Shamsuddin Bardan berkata, pemantauan wajar dilaksanakan dengan cara pihak berkuasa perlu meminta syarikat menjelaskan alasan pilihan bahasa tersebut bagi memastikan adanya keperluan yang sah untuk kriteria berkenaan.

Tapi dalam masa sama, beliau juga menasihati masyarakat supaya tidak menuduh secara melulu terhadap syarikat yang mengenakan syarat sesuatu bahasa sebagai bersikap rasis.

“Keperluan bahasa itu memenuhi tujuan tertentu, seperti mengapa syarikat menginginkan kemampuan berbahasa tertentu untuk mereka berurusan dengan pelanggan atau calon pelanggan.” – Shamsuddin Bardan, petikan dari Free Malaysia Today.

Bagaimanapun, ia masih tidak dapat dinafikan boleh diguna sebagai cara mengecualikan kaum tertentu dari sesuatu jawatan dan kerana itulah pihaknya menyarankan supaya perlunya ada pengawasan bagi memastikan syarat itu benar-benar perlu.

“Seseorang perlu memantau dan bertanya mengapa bahasa tertentu diperlukan ketika mengiklankan jawatan kosong. Sekiranya syarikat mengatakan bahawa ia hanya mahukan orang Melayu, contohnya, syarikat itu harus menjelaskannya.” – Shamsuddin Bardan, petikan dari Free Malaysia Today.

Sebelum ini, terdapat pihak yang pernah mencadangkan supaya diwujudkan sebuah akta dskriminasi bagi menangani masalah itu di sektor pekerjaan.

Diskriminasi tersebut tidak terhad terhadap bahasa sahaja, tetapi juga merangkumi diskriminasi pakaian, jantina, agama, bangsa, warna kulit, keturunan, umur, status Orang Kurang Upaya (OKU) dan sebagainya.

Ini kerana, masalah diskriminasi di tempat kerja hanya akan menghasilkan impak negatif bukan sahaja terhadap diri pekerja, namun turut akan menjejaskan reputasi dan produktiviti jabatan, organisasi atau syarikat yang terlibat dengan masalah berkenaan.

Sumber: Free Malaysia Today & Astro Awani.

_____

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

Untuk membantu rakyat Malaysia yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Penantian seorang Pekerja Keselamatan sebuah bengkel dan pusat tuntutan insurans akhirnya membuahkan hasil apabila menang kes tuntutan kerja lebih masanya…