Mengejutkan, benarkah 30 peratus ahli KWSP hanya tinggal RM100 dalam Akaun 1?

Seperti yang diketahui, kerajaan sebelum ini telah memperkenalkan Skim Pengeluaran i-Sinar yang membenarkan ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengeluarkan sejumlah wang dari Akaun Simpanan 1 masing -masing. Walaupun langkah itu dilihat sebagai salah satu usaha membantu meringankan beban mereka yang terjejas, tetapi kebimbangan juga timbul tentang implikasinya.

Ini kerana, KWSP melaporkan hampir 30 peratus ahli badan berkenaan telah mengeluarkan kesemua wang simpanan persaraan mereka di dalam Akaun 1. Ia sekaligus membuatkan mereka hanya mempunyai RM100 dalam akaun berkenaan, seperti syarat yang ditetapkan.

Mengulas perkara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Tunku Alizakri Raja Mohd Alias berkata, perkembangan tersebut merisikokan keperluan masa depan dan meletakkan beban pada ruang fiskal ahli.

“Simpanan ahli menyusut dengan sangat membimbangkan. Mereka hanya ada RM100 dalam Akaun 1. Hampir 60 peratus pula telah dan akan menggunakan semua simpanan di Akaun 2 untuk digunakan lain pengeluaran seperti rumah, perubatan dan pendidikan.” – Tunku Alizakri Raja Mohd Alias, petikan dari laporan Kosmo.

Dalam masa sama, KWSP memaklumkan bahawa sebanyak RM18.1 bilion simpanan telah dikeluarkan oleh 5.16 juta ahlinya melalui Skim Pengeluaran Akaun 2 i-Lestari yang dilancarkan sebelum ini.

Bagi memupuk kesedaran ahli tentang pentingnya simpanan persaraan, KWSP akan mengadakan lebih banyak aktiviti kesedaran dan mendatangkan produk yang lebih baik bagi memastikan ahli kekal yakin terhadap KWSP sebagai badan terbaik simpanan di hari tua.

Sumber: Kosmo & Astro Awani.

__________

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

Untuk membantu rakyat Malaysia yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Penantian seorang Pekerja Keselamatan sebuah bengkel dan pusat tuntutan insurans akhirnya membuahkan hasil apabila menang kes tuntutan kerja lebih masanya…