RASMI: Bukan lagi 20 April, pembayaran Pengeluaran Khas KWSP diawalkan kepada 18 April 2022

Seperti mana yang semua telah sedia maklum, pihak kerajaan pada bulan lalu telah bersetuju memperkenalkan Pengeluaran Khas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sehingga RM10,000.

Pengeluaran khas ini terbuka kepada semua ahli KWSP dengan syarat mereka berumur di bawah umur 55 tahun (termasuk bukan warganegara dan pemastautin tetap) dan ,empunyai jumlah simpanan sekurang-kurangnya RM150 dalam Akaun KWSP pada tarikh permohonan.

Permohonan pengeluaran khas ini juga telah dibuka sejak 01 April lalu, dengan tarikh akhir permohonan pada 30 April 2022. Berkenaan dengan syarat-syarat amaun pengeluaran, ia adalah seperti berikut:

  • Amaun kelayakan pengeluaran adalah sehingga maksimum RM10,000;
  • Amaun pengeluaran minimum adalah RM50;
  • Meninggalkan baki sekurang-kurangnya RM100 dalam Akaun 1;
  • Amaun kelayakan pengeluaran adalah berdasarkan jumlah simpanan ahli pada tarikh permohonan diproses.

 

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Tarikh Pembayaran

Kepada yang telah mengemukakan permohonan, semakan kelulusan boleh bermula pada 09 April lalu melalui Portal Pengeluaran Khas KWSP atau i-Akaun KWSP.

Manakala, pembayaran amaun kepada ahli pula akan dilaksanakan bermula pada 18 April 2022 seperti mana yang diumumkan oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul bin Tengku Abdul Aziz di media sosial rasminya.

Akan tetapi, tidak semua pemohon akan menerima bayaran pada tarikh berkenaan kerana proses pengkreditan mungkin akan mengambil masa 1 ke 3 hari bekerja berdasarkan prosedur pihak bank.

Oleh hal demikian, jangkaan waktu kemasukan wang adalah dari 19 April hingga 22 April 2022 mengikut bank masing-masing.

Selain itu, bagi bayaran secara Arahan Bayaran, pemohon akan menerima Notis Pengambilan atau dihubungi oleh cawangan KWSP yang dipilih untuk urusan pengambilan Arahan Bayaran.

Untuk maklumat lanjut dan semakan pembayaran, sila rujuk – DI SINI.

 

ARTIKEL BERKAITAN

UKM buka banyak tawaran jawatan kosong sesi Oktober 2023: Senarai jawatan & cara memohon

UKM buka banyak tawaran jawatan kosong sesi Oktober 2023: Senarai jawatan & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong bagi melancarkan…
Bantuan BMT RM800 mula disalurkan bulan depan: Senarai penuh penerima yang layak

Bantuan BMT RM800 mula disalurkan bulan depan: Senarai penuh penerima yang layak

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Bantuan e-Dompet RM300 untuk B40 setiap bulan: Senarai mereka yang layak & cara memohon

Bantuan e-Dompet RM300 untuk B40 setiap bulan: Senarai mereka yang layak & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…