Penceramah dari tokoh perniagaan hingga ke tokoh sukan: Jom sertai forum antarabangsa ini!

Boleh dikatakan, kehidupan masyarakat dunia dan Malaysia khususnya telah banyak berubah selepas kehadiran pandemik Covid-19 pada akhir tahun 2019.

Ia juga memberikan kesan terhadap pasaran buruh dunia, akibat penutupan ekonomi sehingga membuatkan ramai kehilangan pekerjaan, kurang pendapatan, penutupan perniagaan dan sebagainya.

Menyedari perkara yang berlaku, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) buat julung kalinya akan menganjurkan International Public Employment Forum 2021 (IPEF 2021) selama dua hari pada 7 hingga 8 September ini.

Dengan bertemakan ‘Reviving, Realigning, and Rebuilding the Labour Market’, penganjuran forum ini akan menghimpunkan lebih 30 orang penceramah dari dalam dan luar negara – merangkumi ahli perniagaan, ahli ekonomi, selebriti sehinggalah lagenda sukan.

Antara nama yang terlibat adalah seperti Dato’ Sri Idris Jala (President & CEO PEMANDU Associates), Professor Dr Joachim Breuer (President International Social Security Association), Datuk Wira Hj Ameer Ali Mydin​ (Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Bhd), dan Douglas Lim (Pelawak & Penyampai) dan ramai lagi.

Tak terlepas juga tiga orang pemain legenda bola sepak negara iaitu Dato Santokh Singh, Dato James Wong dan Dato Soh Chin Aun.

Para tokoh hebat ini nanti akan berkongsi pandangan mereka di forum tersebut mengenai langkah pembangunan semula ekonomi Malaysia pasca Covid-19.

Program ini dilihat sangat sesuai kepada segenap masyarakat Malaysia khususnya kepada mereka yang terlibat dalam pasaran buruh dan terkesan akibat hambatan pandemik.

Sehubungan dengan itu, pihak PERKESO menjemput para pekerja, pencari pekerjaan, majikan, usahawan, graduan, mahupun lepasan sekolah untuk menyertai program ini bagi mempersiapkan diri di kala keadaan yang penuh mencabar ini.

Untuk makluman, program ini akan berlangsung secara maya dan para peserta akan diberikan sijil penyertaan oleh pihak penganjur. Malah, peserta juga berpeluang untuk memenangi hadiah menarik!

Oleh itu, kepada yang berminat, pendaftaran penyertaan secara percuma boleh dibuat mulai sekarang – DI SINI.

Manakala, untuk maklumat lanjut, senarai penceramah dan agenda program pula boleh KLIK SINI.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Bantuan Khas Raya Haji RM500 telah dikreditkan ke akaun: Semak senarai penuh penerima

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Bantuan Tambahan RM1,000 untuk penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Cara memohon

Dalam suasana ekonomi yang semakin mencabar ini, pelbagai jenis inisiatif, bantuan dan program telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada…
YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

YADIM buka jawatan kosong dengan gaji RM2,078 - RM9,544: Syarat-syarat & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…