Pengambilan kakitangan baru di MAIWP: Pelbagai jawatan & kelayakan dibuka, ini cara memohon

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) ditubuhkan pada 1 Februari 1974, iaitu pada tarikh sama tertubuhnya Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Dengan adanya MAIWP, hal ehwal berkaitan agama Islam di Wilayah Persekutuan telah bertukar pengurusan dari sebelumnya di bawah Kerajaan Negeri Selangor.

Antara objektif utama MAIWP adalah bagi memperbanyakkan usaha-usaha kebajikan dan mencegah kemungkaran dalam masyarakat Islam. Selain itu, badan ini juga berperanan dalam melaksanakan usaha-usaha menambah harta MAIWP melalui pelaburan dan usaha-usaha halal yang lain bagi faedah umat.

Selaras dengan usaha itu, MAIWP telah membuka bebera kekosongan jawatan untuk diisi oleh mereka yang berminat dan berkelayakan:

Berikut adalah jawatan-jawatan yang ditawarkan:

  1. Akauntan
  2. Pegawai Khidmat Pendidikan (Guru Sayriah Islamiah)
  3. Penolong Juruaudit
  4. Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam
  5. Pembantu Tadbir (Kewangan)
  6. Pembantu Operasi

 

Bagi jawatan-jawatan yang ditawarkan, syarat kelayakan adalah dari peringkat Penilaian Menengah Rendah (PMR) sehingga Ijazah Sarjana Muda mengikut keketapan khusus jawatan. Taraf jawatan pula terbahagi kepada status Tetap dan Kontrak.

Cara memohon:

Bagi yang berminat, iklan penuh jawatan boleh didapati DI SINI dan permohonan pula hendaklah dilakukan secara atas talian di laman: eJawatan MAIWP.

Bagaimanapun, pemohon dikehendaki mendaftar dahulu di laman berkenaan dan mengisi maklumat lengkap diri, pendidikan, pengalaman dan sebagainya sebelum boleh membuat permohonan.Hanya permohonan yang lengkap sahaja yang akan dinilai oleh pihak pengurusan.

Selain itu, hanya calon yang melepasi tapisan sahaja yang akan dipanggil menghadiri temu duga, manakala bagi yang tidak menerima sebarang maklum balas dari tempoh enam bulan selepas tarikh tutup permohonan, hendaklah menganggap permohonannya tidak berjaya.

Tarikh tutup permohonan adalah pada 17 APRIL 2021 (Sabtu), 11:59 malam. 

_____

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan tunai RM650 telah dimasukkan ke akaun: Semak sama ada layak atau tidak

Sumbangan tunai RM650 telah dimasukkan ke akaun: Semak sama ada layak atau tidak

Sebagai usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Jawatan kosong besar-besaran di KEJORA untuk kelayakan PMR - Ijazah: Gaji sehingga RM9,643

Jawatan kosong besar-besaran di KEJORA untuk kelayakan PMR - Ijazah: Gaji sehingga RM9,643

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong bagi…
E-Dompet RM300 setiap bulan secara automatik: Syarat-syarat & cara memohon

E-Dompet RM300 setiap bulan secara automatik: Syarat-syarat & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…