Pengeluaran KWSP

Pengeluaran KWSP Bersasar sebelum akhir tahun 2022: Ini maklumat penuhnya

Pada ketika ini, pelbagai isu telah melanda masyarakat khususnya berkenaan dengan peningkatan kos sara hidup dan inflasi.

Oleh hal demikian, terdapat pelbagai pihak yang mencadangkan supaya Pengeluaran KWSP Bersasar dibenarkan kepada yang layak sebagai salah satu usaha membantu mereka menghadapi keadaan ini.

Cadangan Pengeluaran KWSP Bersasar

Memetik terbitan di Utusan Malaysia pada akhir Oktober lalu, seorang ahli KWSP tidak aktif telah meluahkan perasaannya berkenaan dengan bebanan kewangan semakin dirasai , ditambah pula kenaikan harga bagi semua sektor barang keperluan serta kos persekolahan atau pengajian anak di peringkat universiti.

Oleh hal demikian, beliau mencadangkan supaya Kerajaan dapat membenarkan sekali lagi pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) khusus untuk ahlinya yang tidak aktif.

Kebenaran itu nanti sudah pasti akan memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan untuk meneruskan kelangsungan hidup dengan menggunakan sebahagian atau keseluruhan simpanan KWSP bagi tujuan tertentu.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Dalam perkembangan lain, bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin turut menyuarakan perkara sama di mana Pengeluaran KWSP Bersasar perlu dikaji pelaksanaannya.

“Sebelum ini, kita sudah membenarkan beberapa kali pengeluaran KWSP termasuk i-Sinar dan i-Lestari. Untuk pelaksanaan ini (pengeluaran KWSP) secara bersasar, kita perlu melihat jumlah simpanan (pencarum) terlebih dahulu.”

“Ini kerana, pengeluaran tidak boleh dibuat jika sudah tiada simpanan (dalam KWSP),” katanya, dipetik dari BH Online.

Berdasarkan kenyataan-kenyataan ini, berkemungkinan Pengeluaran KWSP Bersasar akan dilaksanakan sekiranya ia mendapat perhatian daripada Kerajaan yang mentadbir nanti.

ARTIKEL BERKAITAN

Pendapatan isi rumah bawah RM2,586 layak memohon Bantuan Bulanan RM100 - RM1,000 setiap bulan

Pendapatan isi rumah bawah RM2,586 layak memohon Bantuan Bulanan RM100 - RM1,000 setiap bulan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Pelbagai jawatan kosong Majlis Perbandaran Kangar: Syarat-syarat kelayakan & cara memohon

Pelbagai jawatan kosong Majlis Perbandaran Kangar: Syarat-syarat kelayakan & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Majlis Perbandaran Kangar (MPKangar)¬†kini sedang membuka pengambilan pelbagai jawatan kosong bagi melancarkan lagi…
Pengeluaran simpanan dalam Akaun 2 KWSP: Senarai pencarum yang layak & cara memohon

Pengeluaran simpanan dalam Akaun 2 KWSP: Senarai pencarum yang layak & cara memohon

Pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan sama ada melalui Kerajaan Negeri ataupun Kerajaan Persekutuan. Selaras dengan…