Perbadanan Kemajuan Kraftangan buka pelbagai kekosongan: Kelayakan dari PMR hingga Ijazah

Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (Kraftangan Malaysia) adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan. Antara tujuan utama penubuhannya adalah bagi memajukan, menggiatkan dan memulihkan kemahiran serta ketukangan tradisional.

Ia turut berperanan dalam usaha menggalakkan perkembangan serta memelihara piawaian perusahaan kraftangan dengan pelbagai cara, termasuk menyediakan perkhidmatan penyelidikan, penasihat dan perancang.

Selaras dengan usaha dan misinya itu, Kraftangan Malaysia kini telah membuka kekosongan pelbagai jawatan untuk diisi oleh mereka yang berkelayakan dan berminat.

Berikut adalah antara jawatan yang dibuka:

 1. Pegawai Ehwal Ekonomi (Gred E41)
 2. Pereka (Gred B41)
 3. Pereka (Gred 29)
 4. Pegawai Ehwal Ekonomi (Gred E41)
 5. Penolong Akauntan (Gred W29)
 6. Penolong Pegawai Tadbir (Gred N29)
 7. Pembantu Pegawai Latihan (Gred E19)
 8. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) (Gred N19)
 9. Pereka (Gred B19)
 10. Pembantu Kemahiran (Gred H19)
 11. Penjaga Jentera Elektrik (Gred J19)
 12. Pembantu Awam (Gred H11)

 

Bagi jawatan-jawatan yang ditawarkan, kelayakan adalah dari peringkat Penilaian Menengah Rendah (PMR) sehingga Ijazah Sarjana Muda mengikut ketetapan syarat jawatan. Taraf jawatan pula adalah tetap.

Cara memohon:

Bagi calon yang berminat dan berkelayakan, maklumat jawatan secara lebih terperinci boleh didapati di portal MYFutureJobs. Permohonan pula boleh dibuat di portal sama, dengan klik ‘Apply’ pada jawatan yang hendak dimohon.

Bagaimanapun, kepada pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas enam bulan dari tarikh tutup permohonan hendak menganggap permohonnya sebagai tidak berjaya. Untuk sebarang pertanyaan, pemohon boleh menghubungi talian: 03-21627459 (sambungan 109).

Tarikh tutup permohonan adalah pada 07 APRIL 2021.

_____

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

Pemberian Bil Air Percuma 2024: Syarat-syarat, senarai mereka yang layak & cara memohon

Pemberian Bil Air Percuma 2024: Syarat-syarat, senarai mereka yang layak & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Jawatan kosong Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) 2024: Tawaran gaji RM2,100/sebulan

Jawatan kosong Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) 2024: Tawaran gaji RM2,100/sebulan

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…
e-Wallet RM300 kepada mereka berpendapatan bawah RM5,000: Dikreditkan setiap bulan

e-Wallet RM300 kepada mereka berpendapatan bawah RM5,000: Dikreditkan setiap bulan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…