Separuh pekerjaan di Malaysia dijangka ‘pupus’: Ini antara pekerjaan yang terlibat

Bank Dunia menjangkakan separuh pekerjaan di Malaysia akan pupus susulan dengan peralihan automasi dalam jangka masa panjang.

Memetik laporan Berita Harian, Ahli Ekonomi Kanan Bank Dunia, Achim Schmillen berkata, berubahan dalam sektor pekerjaan sememangnya tidak dapat dielakkan dari berlaku akibat kedatangan teknologi digital dan automasi yang kini menjadi elemen penting dalam sektor pekerjaan.

Perkara itu sekaligus bakal memberi kesan terhadap pewujudan pekerjaan, kerana ketika ini telah terbukti adanya teknologi yang mampu menggantikan pekerjaan yang sebelum ini dilakukan oleh manusia.

Tambahnya lagi, antara pekerjaan yang berisiko tinggi beralih ke automasi sepenuhnya adalah seperti akauntan, operator mesin dan perkilangan, juruteknik kejuruteraan elektronik, juruteknik penerbangan dan juruteknik kejuruteraan elektrik.

Bagaimanapun, hal itu tidak akan berlaku dalam jangka masa terdekat atas beberapa faktor seperti kos yang tinggi bagi melakukan perubahan tersebut. Malah, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Malaysia juga dilihat tidak lagi mampu melakukan peralihan itu dalam kadar segera.

“Namun, jika ditanya adakah ini bermaksud 50 peratus pekerjaan di Malaysia akan segera hilang dalam jangka masa pendek, jawapannya adalah mungkin tidak. Ini kerana, terdapat pelbagai faktor yang sekurang-kurangnya akan mengambil masa sederhana dan panjang untuk menuju ke arah perubahan teknologi.

“Kita mungkin mempunyai beberapa teknologi yang sudah tersedia di beberapa firma pekerjaan tetapi itu tidak bermaksud semua firma dapat menggunakan teknologi terbabit, – katanya, petikan dari Berita Harian.

Mengulas semasa sesi webinar Bank Dunia bertajuk ‘Meningkat Daya Saing dan Mewujudkan Pekerjaan’, Schmillen berkata kekebanyakan majikan pasa masa kini meningkatkan keperluan untuk mendapatkan pekerja yang mempunyai kemahiran dalam digital, selain beberapa kemahiran lain seperti sosio-emosi, kemahiran berfikir kreatif selain mampu berdikari untuk melaksanakan pekerjaan.

Oleh itu, modal insan menjadi elemen penting kepada Malaysia dalam pengekalan pekerjaan untuk generasi akan datang.

“Cabaran paling utama adalah bagaimana kita ingin memastikan generasi masa depan terpelihara dan tidak berdepan dengan kesukaran disebabkan peralihan teknologi ini.

“Jadi apakah faktor tepat modal insan bagi memastikan Malaysia tidak ketinggalan? Faktor asas yang ingin saya ketengahkan ini sangat penting dan harus menjadi perhatian utama pembuat dasar.” ujarnya.

Sumber: Berita Harian.

_____

Dapatkan pelbagai lagi maklumat terkini dan kekosongan jawatan lebih pantas dengan menyertai saluran Telegram kami di: https://t.me/berikerja2021

ARTIKEL BERKAITAN

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

STR Fasa 3 dibayar bulan depan: Maklumat senarai penuh penerima dan jumlah bayaran

Untuk membantu rakyat Malaysia yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Bantuan e-Dompet RM200 dibayar bulan ini: Senarai penuh penerima yang akan dikreditkan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Tiga tahun tak dibayar OT: Ini kisah Pekerja Keselamatan yang menang tuntutan RM58,000

Penantian seorang Pekerja Keselamatan sebuah bengkel dan pusat tuntutan insurans akhirnya membuahkan hasil apabila menang kes tuntutan kerja lebih masanya…