Golongan B40 berkelayakan boleh mohon Bantuan Tablet Percuma hari ini: Ini cara memohonnya

Melalui Bajet 2022, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan dan berkelayakan.

Antaranya termasuklah melalui bantuan tablet percuma dikenali sebagai PerantiSiswa Keluarga Malaysia yang membabitkan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM), Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dengan peruntukan sebanyak RM450 juta.  Berikut adalah penjelasan lanjut berkenaan bantuan ini: –

Syarat-syarat Kelayakan

Inisiatif PerantiSiswa Keluarga Malaysia pada asasnya merupakan bantuan tablet percuma kepada pelajar golongan B40 di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS), politeknik dan kolej komuniti bawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Tablet percuma itu diberikan bagi membantu mereka menjalani pengajian dengan lebih selesa, sama ada di peringkat Diploma, Diploma Lanjutan dan Ijazah Sarjana Muda.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa berkata pemberian bantuan tablet itu nanti dijangka akan melibatkan 350,000 orang pelajar B40. Malah, tablet yang akan diagihkan juga adalah berjenama premium dan sesuai digunakan dalam sektor pendidikan yang mengguna pakai alternatif pembelajaran secara maya atau hibrid.

Namun begitu, untuk pelajar B40 yang telah memiliki tablet –  mereka tidak digalakkan memohon bantuan ini kerana mungkin sebahagiannya sudah menerima bantuan daripada pihak luar, kecuali jika peranti tersebut mengalami kerosakan.

Cara Memohon

Berkenaan dengan tarikh permohonan inisiatif ini, ia dibuka secara rasmi oleh pihak kerajaan pada 15 April 2022 (Jumaat), pada jam 8 pagi.

Kepada pemohon yang layak dan diterima permohonannya, agihan peranti akan dilaksanakan pada bulan Jun 2022 dengan tarikh rasminya akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Permohonannnya boleh dibuat secara atas talian (online) melalui Portal Peranti Siswa Kementerian Komunikasi dan Multimedia – DI SINI.

 

ARTIKEL BERKAITAN

UKM buka banyak tawaran jawatan kosong sesi Oktober 2023: Senarai jawatan & cara memohon

UKM buka banyak tawaran jawatan kosong sesi Oktober 2023: Senarai jawatan & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong bagi melancarkan…
Bantuan BMT RM800 mula disalurkan bulan depan: Senarai penuh penerima yang layak

Bantuan BMT RM800 mula disalurkan bulan depan: Senarai penuh penerima yang layak

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Bantuan e-Dompet RM300 untuk B40 setiap bulan: Senarai mereka yang layak & cara memohon

Bantuan e-Dompet RM300 untuk B40 setiap bulan: Senarai mereka yang layak & cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…