bantuan kwsp

Bantuan KWSP RM500 untuk rakyat Malaysia: Tak perlu memohon & ini senarai penerima

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah melalui bantuan-bantuan yang diperkenalkan di bawah Belanjawan 2023 seperti mana dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 24 Februari lalu.

Ia termasuklah bantuan berbentuk kewangan kepada para ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Bantuan KWSP RM500

Semasa pembentangan Belanjawan 2023, pihak Kerajaan telah mengumumkan Bantuan RM500 kepada para pencarum KWSP yang layak.

Mereka yang layak menerima bantuan kewangan ini adalah para pencarum KWSP berumur antara 40 hingga 54 tahun yang mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000.

Pelaksanaan program ini dijangka akan memberikan manfaat kepada hampir 2 juta ahli KWSP dan melibatkan peruntukan hampir RM1 billion.

“Kepada ahli yang berumur antara 40 hingga 54 tahun dengan simpanan KWSP kurang 10 ribu ringgit, Kerajaan bersetuju untuk menambah caruman simpanan KWSP Akaun 1 mereka sebanyak RM500,” kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2023.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Cara Pelaksanaan

Dimaklumkan bahawa, bantuan ini tidak melibatkan sebarang permohonan dan akan dikreditkan secara automatik ke Akaun 1 KWSP ahli yang layak.

Tentang tarikh pelaksanaannya pula, ia masih belum diumumkan oleh pihak Kerajaan dan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Untuk meneliti dengan lebih lengkap berkenaan Belanjawan 2023, ia boleh dirujuk di Portal Rasmi Kementerian Kewangan – DI SINI.

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan e-Wallet RM300 setiap bulan untuk B40: Berikut cara memohon & menggunakannya

Bantuan e-Wallet RM300 setiap bulan untuk B40: Berikut cara memohon & menggunakannya

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Bantuan Kerajaan RM100 - RM1,000 setiap bulan yang ramai tak tahu: Ini cara memohonnya

Bantuan Kerajaan RM100 - RM1,000 setiap bulan yang ramai tak tahu: Ini cara memohonnya

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
MAIM buka banyak jawatan kosong dengan gaji sehingga RM9,552: Syarat-syarat & cara memohon

MAIM buka banyak jawatan kosong dengan gaji sehingga RM9,552: Syarat-syarat & cara memohon

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong bagi melancarkan lagi…