BTR

BTR RM100 & RM300 telah mula dikreditkan: Ini senarai penerima yang layak & cara buat semakan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah Bantuan Tunai Rakyat (BTR) yang juga merupakan kesinambungan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) pada tahun lalu.

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan kewangan yang diperkenalkan: –

Bantuan Tunai Rakyat (BTR)

BTR adalah bantuan kewangan Kerajaan Persekutuan daripada Bajet Mini 2023 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam pembentangan bajet berkenaan, pihak Kerajaan juga telah bersetuju untuk mempercepatkan bayaran Fasa 1 BTR pada bulan Januari 2023.

Jumlah yang ditetapkan pula adalah sebanyak RM300 kepada isi rumah layak dan RM100 untuk kategori bujang.

“Bayaran Fasa 1 ini akan memanfaatkan hampir sembilan juta penerima dengan peruntukan RM2 bilion melibatkan kadar RM300 bagi setiap isi rumah dan RM100 untuk penerima bujang.

“Saya berharap, penyaluran awal ini membantu meringankan beban yang ditanggung rakyat pada waktu ini,” kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Baca juga:

Pembayaran BTR

Berdasarkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 16 Januari 2023 – pembayaran Bantuan Tunai Rakyat (BTR) kini dijenamakan semula sebagai Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

STR Fasa 1 akan disalurkan kepada 8.7 juta golongan B40 bermula pada 17 Januari 2023 secara berperingkatkan.

Semakan status pembayaran juga akan dibuka mulai tarikh sama dan maklumat lanjut berkaitan pembayaran boleh dirujuk melalui ruangan Soalan Lazim (FAQ) di Portal Rasmi STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my.

Dalam masa sama, pembayaran Bantuan Awal Persekolahan (BAP) – juga telah disalurkan kepada yang layak bermula pada 12 Januari lepas.

Bantuan ini telah dinaikkan nilainya kepada RM150 secara ‘one-off’, dan diberikan kepada semua murid – tanpa mengira had pendapatan ibu bapa.

ARTIKEL BERKAITAN

Bina rumah atas tanah sendiri dengan bantuan RM20,000: Berikut cara buat memohon

Bina rumah atas tanah sendiri dengan bantuan RM20,000: Berikut cara buat memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Pengambilan lebih 100 jawatan kosong di JAKIM tahun 2023: Gaji sehingga RM4,003

Pengambilan lebih 100 jawatan kosong di JAKIM tahun 2023: Gaji sehingga RM4,003

Khabar baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong sebagai…
Senarai bantuan- bantuan RM200 - RM300 yang dibayar bulan ini: Semak sama ada layak atau tidak

Senarai bantuan- bantuan RM200 - RM300 yang dibayar bulan ini: Semak sama ada layak atau tidak

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…