Cadangan Skim i-Survive sehingga RM5,000 dapat perhatian: Ini penjelasan tentangnya

Beberapa minggu lalu, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ada mencadangkan sebuah inisiatif dikenali sebagai Skim i-Survive bagi membantu rakyat yang terjejas akibat hambatan pandemik.

Skim i-Survive pada asasnya adalah sebuah pemberian pinjaman automatik sehingga RM5,000 kepada orang ramai sebagai langkah membantu rakyat dan menaikkan aliran tunai dalam ekonomi negara.

Ia juga dicadangkan untuk dimanfaatkan oleh golongan B40 dan M40 yang boleh memohon kepada bank dan akan diluluskan secara automatik untuk dibayar terus ke dalam akaun pemohon dalam tempoh dua hingga tiga hari.

“Mengambil kira kerajaan dikatakan tidak ada banyak duit untuk bantu rakyat, saya cadangkan skim i-Survive iaitu skim pinjaman mudah dengan caj perkhidmatan sebenar paling rendah sebanyak RM3,000 hingga RM5,000 pada setiap pemohon.”- Datuk Seri Najib Razak, katanya di Dewan Rakyat, petikan dari KOSMO.

Mengulas perkara berkenaan, Pakar Ekonomi, Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai berpandangan, cadangan tersebut perlu dikaji dan disesuaikan terutama untuk individu yang mahu memulakan kehidupan baharu.

Beliau menambah, pinjaman yang diberikan kepada rakyat selalunya akan terus digunakan, sekali gus menaikkan tingkat kecairan kewangan dan menyemarakkan ekonomi serta bakal memberikan kesan berganda.

“Golongan ini memerlukan modal asas untuk memulakan kehidupan baharu. Jumlah pinjaman yang akan diberikan juga perlu sesuai, tidak seperti bantuan sara hidup.

“Jadi saya setuju dengan cadangan asas skim i-Survive ini, tapi ia perlu dikaji secara terperinci untuk menjadikannya lebih kukuh sebelum diumum dan dilaksanakan nanti,” – katanya, petikan dari Sinar Harian.

Selain itu, Datuk Seri Najib Razak turut mencadangkan kerajaan supaya menaikkan pengeluaran wang KWSP melalui i-Citra kepada RM10,000.

Tetapi, cadangan itu datang dengan syarat bahawa kerajaan akan bersungguh menaikkan semula aset KWSP dengan memberi lebih banyak peluang perniagaaan kepada syarikat milik KWSP.

Sumber: KOSMO & Sinar Harian.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Jawatan kosong besar-besaran LUAS dengan gaji sehingga RM9,643: Syarat kelayakan PT3 - Ijazah

Jawatan kosong besar-besaran LUAS dengan gaji sehingga RM9,643: Syarat kelayakan PT3 - Ijazah

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong bagi…
Bantuan Kanak-Kanak RM1,000 sebulan: Cara memohon dan syarat-syarat kelayakan

Bantuan Kanak-Kanak RM1,000 sebulan: Cara memohon dan syarat-syarat kelayakan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan…
Senarai kekosongan jawatan SPA Jun 2024: Kelayakan PMR - Ijazah dan gaji sehingga RM9,544

Senarai kekosongan jawatan SPA Jun 2024: Kelayakan PMR - Ijazah dan gaji sehingga RM9,544

Khabar baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong sebagai…