Bantuan Kewangan

STR Fasa 1 telah selesai: Ini pula tarikh pembayaran Bantuan Kewangan RM1,000 pada tahun ini

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah Bantuan Tunai Rakyat (BTR) yang telah dijenamakan semula sebagai Sumbangan Tunai Rahmah (STR) untuk tahun 2023. Pembayaran Fasa 1 bantuan ini telah mula disalurkan bermula pada 17 Januari 2023.

Namun begitu, bukan hanya STR yang dibayar pada bulan ini, kerana terdapat sebuah lagi bantuan Kerajaan yang dilaksanakan.

Bantuan Kewangan RM1,000

Ketika membentangkan Belanjawan Negeri 2023, Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor telah mengumumkan Bantuan Khas Kewangan setengah bulan gaji atau kadar minimum RM1,000 kepada setiap penerima yang layak.

Bantuan itu nanti akan disalurkan kepada seramai 20,271 orang penjawat awam negeri berkenaan, sebagai usaha meringankan bebanan perbelanjaan persekolahan anak-anak dan bagi persiapan sambutan perayaan Tahun Baru Cina.

“Kerajaan sangat prihatin dan mengambil berat tentang kebajikan penjawat awam. Kecekapan penjawat awam dalam melunaskan amanah dan tanggungjawab yang menyumbang kepada pembangunan negeri dengan tidak berbelah bahagi amat dihargai,” katanya di Dewan Undangan Negeri Sabah (DUN) pada November tahun lalu.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Baca juga:

Tarikh Pembayaran

Berdasarkan ucapan Hajiji, pembayaran bantuan ini akan dilaksanakan pada bulan Januari 2023.

Dalam masa sama, pihak Kerajaan Negeri juga bersetuju memberikan bantuan khas sebanyak RM500 untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Pesta Kaamatan yang akan  dibayar pada bulan April 2023.

Diharapnkan dengan pemberian insentif itu, para penjawat awam akan berusaha dengan lebih cekap dan gigih dalam memastikan mutu perkhidmatan kepada rakyat dapat dipertingkatkan.

ARTIKEL BERKAITAN

Jawatan Kosong FAMA dengan gaji sehingga RM3,291.20: Minima SPM, Ambilan Julai 2024

Jawatan Kosong FAMA dengan gaji sehingga RM3,291.20: Minima SPM, Ambilan Julai 2024

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…
Bantuan BKPKK RM3,600 setahun: Maklumat Penerima, Syarat-Syarat & Cara Memohon

Bantuan BKPKK RM3,600 setahun: Maklumat Penerima, Syarat-Syarat & Cara Memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Cara membuat Permohonan Semula STR 2024 untuk semua kategori

Cara membuat Permohonan Semula STR 2024 untuk semua kategori

Untuk membantu mereka yang memerlukan, pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri telah memperkenalkan pelbagai jenis bantuan dan…