bantuan kewangan

Bantuan Kewangan RM150 untuk semua rakyat Malaysia tanpa had pendapatan: Semak sekarang

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Salah satunya adalah melalui Bajet 2024 yang telah memperkenalkan pelbagai jenis bantuan bagi membantu mereka yang layak dan memerlukan.

Pihak Kerajaan juga telah bersetuju untuk meneruskan bantuan kewangan RM150. Berikut maklumat lanjut berkenaan bantuan kewangan ini: –

Bantuan Kewangan RM150

Di bawah Belanjawan 2024, pihak Kerajaan telah bersetuju untuk meneruskan pemberian Bantuan Awal Persekolahan (BAP). Bantua ini berobjektif untuk meringankan beban perbelanjaan persekolahan anak-anak yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga.

Kadar BAP pula adalah sebanyak RM150 dan akan diberikan kepada setiap murid sekolah Tahun 1 sehingga Tingkatan 1 secara ‘one-off’.

Pemberiannya juga diberikan kepada setiap murid tanpa mengira had pendapatan ibu bapa. Sebagai contoh, jika sebuah keluarga itu mempunyai dua orang anak bersekolah, makanya mereka layak menerima BAP sebanyak RM300.

Pembayaran BAP

Bantuan BAP akan disalurkan melalui sekolah dan diagihkan kepada murid secara tunai atau kredit ke akaun masing-masing.

Pembayarannya mula dilaksanakan pada bulan Januari 2024. Manakala, bagi pelajar baru Tahun 1 dan Tingkatan 1, pembayaran akan dibuat pada bulan Mac 2024.

“KPM percaya BAP dapat membantu meringankan beban perbelanjaan ibu bapa/penjaga dalam menyediakan kelengkapan anak-anak bagi menghadapi sesi persekolahan yang akan datang,” petikan dari Kenyataan Rasmi KPM.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Maklumat lengkap berkenaan Bajet 2024, boleh rujuk di Portal Rasmi Belanjawan – DI SINI.

ARTIKEL BERKAITAN

Bantuan RM500 dikreditkan setiap bulan kepada warga emas (60 tahun dan ke atas): Cara memohon

Bantuan RM500 dikreditkan setiap bulan kepada warga emas (60 tahun dan ke atas): Cara memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat…
Pendapatan bawah RM10,959 layak terima Bantuan RM500: Cara buat permohonan

Pendapatan bawah RM10,959 layak terima Bantuan RM500: Cara buat permohonan

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat  Persekutuan atau…
Pengambilan lebih 30 kekosongan di Kementerian Kerja Raya Malaysia: Gaji RM2,529 - RM9,643

Pengambilan lebih 30 kekosongan di Kementerian Kerja Raya Malaysia: Gaji RM2,529 - RM9,643

Khabar baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) kini sedang membuka pengambilan banyak jawatan kosong sebagai…