Bantuan BAP

Kerajaan umum Bantuan BAP RM150 diberikan tanpa mengira had pendapatan: Ini tarikh pembayaran

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Salah satunya adalah melalui Bajet Mini 2023 dan Rang Undang-Undang (RUU) Kumpulan Wang Disatukan (Perbelanjaan Masuk Akaun) 2022 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bantuan Awal Persekolahan (BAP)

Salah satu yang diumumkan oleh Perdana Menteri adalah pihak Kerajaan bersetuju untuk menyalurkan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 kepada semua murid sekolah, tanpa mengambil kira had pendapatan ibu bapa.

Menurutnya, bantuan kewangan berkenaan adalah penting bagi mempersiapkan murid dengan kelengkapan sekolah yang sewajarnya, selain keperluan perbelanjaan bagi Rancangan Makanan Tambahan (RMT) dan pembelian buku teks.

Pembayaran BAP itu akan dilaksanakan pada bulan depan iaitu Januari 2023 dan menyaksikan kenaikkan berbanding RM100 pada tahun sebelumnya.

Malah, sebelum ini pemberian BAP hanya diberikan kepada para murid dengan had pendapatan ibu baga RM3,000 sebulan. Dengan perkenalan tanpa had pendapatan ini, setiap anak yang bersekolah layak menerima RM150 seorang.

Sekiranya sebuah keluarga itu mempunyai tiga orang anak bersekolah, makanya mereka layak menerima BAP sebanyak RM450.

SERTAI TELEGRAM: https://t.me/berikerja2021

Baca juga:

Dalam perkembangan sama, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut memaklumkan bantuan tunai rakyat yang dilaksanakan sebelum ini, akan diteruskan dengan bayaran Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1 akan dibuat lebih awal iaitu pada bulan Januari 2023.

Bayaran Fasa 1 itu akan memanfaatkan hampir 9 juta penerima dengan peruntukan RM2 bilion dan membabitkan pembayaran sebanyak RM300 bagi setiap isi rumah dan RM100 untuk penerima bujang.

Sumber: BH Online.

ARTIKEL BERKAITAN

Jawatan Kosong FAMA dengan gaji sehingga RM3,291.20: Minima SPM, Ambilan Julai 2024

Jawatan Kosong FAMA dengan gaji sehingga RM3,291.20: Minima SPM, Ambilan Julai 2024

Berita baik kepada yang sedang mencari pekerjaan, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) kini sedang membuka pengambilan jawatan kosong bagi melancarkan…
Bantuan BKPKK RM3,600 setahun: Maklumat Penerima, Syarat-Syarat & Cara Memohon

Bantuan BKPKK RM3,600 setahun: Maklumat Penerima, Syarat-Syarat & Cara Memohon

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau…
Cara membuat Permohonan Semula STR 2024 untuk semua kategori

Cara membuat Permohonan Semula STR 2024 untuk semua kategori

Untuk membantu mereka yang memerlukan, pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri telah memperkenalkan pelbagai jenis bantuan dan…